Egyre több embercsempészt fognak el Tolna Megyében, két héten belül négy gyanúsítottat tartóztattak le. Ezúttal két külön ügyben, egy cseh állampolgár, valamint egy grúz állampolgár letartóztatására tett indítványt a Szekszárdi Járási Ügyészség a Szekszárdi Járásbírósághoz. A gyanú szerint a cseh gyanúsított egy személyautóval öt, míg a grúz gyanúsított egy lengyel honosságú kisteherautóval tizenkettő, magát szír származásúnak valló személyt fuvarozott azért, hogy őket Ausztriába szállítsa.

A nyomozó hatóság mindkét férfit államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt hallgatta ki gyanúsítottként, amely bűncselekmény tárgyi súlya kiemelkedő, két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A gyanú szerint ugyanis az utasok mindkét esetben Magyarországon illegálisan tartózkodtak, az Európai Unió országaiba való belépésre illetve tartózkodásra jogosító okmánnyal nem rendelkeztek. A nyomozás eddigi adatai szerint részben önállóan, részben embercsempészek segítségével, több országon keresztül, végül közvetlenül Szerbiából jutottak Magyarországra, ahol egy erdős területen vették fel őket a gyanúsítottak. A grúz gyanúsított által vezetett jármű igazoltatására az M9 autóúton, míg a cseh autóéra Pörböly község területén került sor.

A járási ügyészség álláspontja szerint a letartóztatás okai fennállnak, így elsősorban szökésük, elrejtőzésük veszélye, illetve az ismeretlenül maradt társaikkal történő kapcsolatfelvétel útján a bizonyítás megnehezítésének veszélye, valamint a hasonló bűncselekmény elkövetésének a veszélye is.

A Szekszárdi Járásbíróság nyomozási bírája a járási ügyészség indítványát mindkét ügyben elfogadta és 2020. február 4. napján egy-egy hónapra elrendelte a gyanúsítottak letartóztatását.